Wykaz alergenów

Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.

 

Podanym numerom odpowiadają następujące alergeny:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber, kolendra, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, chili, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, cynamon.